Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies

Poda hivernal de l’arbrat viari

151023podaEntre la darrera setmana de desembre i la primera quinzena de gener es realitzarà la poda de l'arbrat viari de Maçanet. Algunes tasques ja van iniciar-se la setmana passada, ja que l'empresa adjudicatària del contracte va poder destinar alguns recursos abans de finalitzar les feines en un altre municipi.


Enguany s'ha variat el sistema de poda respecte altres anys, i es farà seguint les consignes del Pla de Gestió de l'Arbrat Viari que l'Ajuntament té aprovat: aquest pla posa de manifest que sovint les podes es fan més per tradició, inèrcia o pressió popular que per fonament tècnic, i quan es fan de forma massiva i sense discriminació es generen restes vegetals de forma innecessària, es malbarata mà d'obra i recursos econòmics i es debilita l'arbre, de forma que perd valor estètic i augmenta el risc d'atac de plagues i malalties. De fet, alguns arbres es troben tan debilitats per les podes dràstiques que pateixen anualment que enguany han hagut de ser tractats de malalties que no havien patit mai, com la Lymantria dispar (eruga peluda) en til·lers.


Un altres aspecte a tenir en compte és el fred. Enguany, tot i les dates en què ens trobem, no s'han registrat temperatures massa baixes. La majoria d'espècies fan la seva aturada vegetativa quan baixen més les temperatures, i és precisament en aquesta època quan cal fer les podes. No té sentit avançar la poda abans d'aquesta aturada vegetativa per eliminar fulles de l'arbre abans que caiguin per evitar recollir-les; si es fa això, l'arbre perd reserves, perd vitalitat i el seu estat general empitjora la temporada següent.
A continuació podeu consultar les localitzacions on es realitzarà poda d'arbrat viari:

Localització

Espècies d’arbrat

Llar d’infants

Moreres (Morus alba), Catalpa (Catalpa bignonioides)

Pati CEIP Sant Jordi

Moreres (M. alba fruitless), Plàtans (P. hispànica)

Pati infantil CEIP Sant Jordi

Moreres (M. alba fruitless), Plàtans (P. hispànica)

Pg. Sant Llorenç – C/ Salvador Espriu

Moreres (Morus alba i M. alba fruitless)

Av. Catalunya

Arços (Acer negundo)

C/ Fira i C/ Pirineus

Til·lers (Tila platyphyllos i Tila tormentosa), Arços (Acer negundo), Morera (M. alba fruitless)

Pista Jardí

Moreres (M. alba fruitless)

C/ Can Batista

Arços (Acer negundo)

C/ Sota Camí-Migdia

Moreres (Morus alba i M. alba fruitless)

Entorn Ajuntament i Arxiu

Moreres (M. alba fruitless)

Can Mas Llorenç

Mèlies  (Melia azedarach)

C/ Gaudí

Arços (Acer negundo)

C/ Marina

Arços (Acer negundo)

C/ Camí del Molí

Arços (Acer negundo)

C/ Josep Pla

Arços (Acer negundo)

Davant Can Villa M. Residencial Park

Moreres (Morus alba)

Finalment, cal remarcar que l'empresa adjudicatària, Sotecen Vial SL, va oferir com a millora de contracte triturar les restes vegetals generades i deixar-les a disposició de la brigada municipal per a poder-les utilitzar en jardineria com a "mulch" o encoixinat, reduint considerablement els residus generats.