Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies

La vespa asiàtica aviat iniciarà un nou cicle anual

vespa velutinaA Maçanet s'han detectat fins a 37 nius des de l'any 2015, segons dades municipals i dels Agents Rurals.


Quan arriba el fred i les glaçades, aquest insecte redueix molt la seva activitat, ja que les reines abandonen els nius per refugiar-se i les obreres que encara resten s'hi queden fins a morir. Aquests nius no tornen a ser ocupats d'un any per l'altre, de manera que s'acaben destruint o les larves que encara hi queden són aliment per alguns ocells. Durant l'hivern, doncs, l'insecte passa per una fase poc activa. La majoria dels nius o vespers d'olla els fan a dalt dels arbres i, si a l'hivern perden les fulles, aquests són més visibles. Així doncs, es dona la paradoxa que quan hi ha més incidències és precisament quan els nius tenen menys activitat.
A partir del mes de març les femelles fundadores començaran a fer els nius embrionaris o primaris en escletxes, porxos, teules, etc. Aquests nius tenen la mida d'una taronja i és on fan les postes d'ous. A partir d'abril-maig naixeran les primeres obreres. En aquesta fase la col·laboració ciutadana és molt important per al control de la vespa, ja que destruir-los és molt fàcil i s'evita la l'aparició de nius secundaris (vespers d'olla) on s'instal·larà la colònia durant l'estiu.

L'expansió d'aquesta espècie invasora va en augment i la seva eradicació és pràcticament impossible. A Maçanet durant els anys 2015 i 2016 només es tenen dades de detecció d'un niu cada any. Però l'any 2017 ja se'n van comptabilitzar 9, l'any 2018 un total de 16 i durant l'inici de 2019 ja se n'han localitzat 10. En total 37 nius, 14 dels quals eren actius i la resta presentaven nul·la o molt poca activitat.

L'any passat l'Ajuntament de Maçanet va elaborar un protocol d'actuació propi, a l'espera que des d'administracions supramunicipals se n'estableixi un de comú. Quan es detectin nius, cal avisar als Guàrdies Municipals (tel. 972 85 88 70), i a partir d'aquí s'activa el protocol en funció del tipus de detecció, de l'època de l'any i de l'activitat i el risc del niu. De moment s'han retirat fins a 15 nius amb empreses especialitzades, amb un cost al voltant dels 4.500 €.

Si desitgeu més informació d'interès sobre la vespa asiàtica, consulteu el document adjunt