Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies

Informació sobre la papallona de l'eruga del suro

WhatsApp Image 2020-06-26 at 12.36.34És possible que diferents veïnes i veïns de Maçanet hagin observat una proliferació extraordinària de papallones petites, de color marronós i antenes plomoses. Es tracta de la coneguda com a Lymantria dispar, papallona nocturna natural d'Europa i d'Àsia que, normalment, es troba en equilibri de manera natural als nostres boscos afectant, sobretot, les alzines i les alzines sureres. Ni la papallona ni l'eruga són urticants ni perilloses per a les persones o animals. Els Agents Rurals informen que en qüestió de dies s'anirà reduint la població.

En ser una espècie autòctona, compta amb nombrosos depredadors i paràsits (ocells insectívors, escarabats, vespes i mosques paràsites) que controlen les fluctuacions poblacionals. Tot i això, de manera cíclica la població augmenta enormement i pot produir molèsties i intenses defoliacions durant diversos anys. Aquest any, igual que l'any passat, s'ha detectat una important activitat a tota la comarca, sobretot en les zones més forestals. De fet, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació realitza tractaments fitosanitaris extraordinaris en zones forestals.

El seu cicle biològic és anual. Cap a mitjans de primavera, de les postes de l´any anterior en neixen erugues de forma escalonada, que es pengen de fils sedosos i són desplaçades pel vent fins a grans distàncies. Acabades de néixer són peludes i de color negrós, però canvien d´aspecte i coloració després de cada muda. S´alimenten de fulles de diverses espècies vegetals, però principalment d´alzines i alzines sureres, provocant defoliació. A finals de primavera les erugues esdevenen crisàlides sobre mateix dels arbres o en llocs pròxims, i a mitjans d´estiu surten les papallones. Les femelles, de mida més gran i color blanc, ponen els ous cap a finals d´estiu, que no naixeran fins a la primavera següent.

La proliferació d´aquesta espècie pot provocar danys en la producció de fusta i suro i en parcs i jardins, danys estètics. No s´aconsellen accions de lluita insecticida. Només en casos d´atacs molt greus es poden fer tractaments, sempre sota control professional. A nivell particular hi ha la possibilitat d'adquirir trampes amb feromones per capturar adults i evitar que facin postes.

L'eruga, tot i ser peluda, és inofensiva pel que fa a la salut de les persones. No s´ha de confondre amb l´eruga de la processionària del pi tant per l´època (la processionària es veu a l´hivern i fins a finals de març) com pel comportament i coloracions.

cliqueu aquí per més informació